Logga för utskrift

A-kost

Information om allmän kost för sjuka.

Tanken med A-kosten (allmän kost för sjuka) är att den ska vara rik på näringsämnen och innehålla något mer fett och protein. Man använder inte heller lättprodukter och fiberrika livsmedel, används i endast små mängder.

För att protein- och näringsintaget ska vara högre använder man gärna ägg- och mjölkrätter. Dessutom bör det vara efterrätt till ett av huvudmålen. 

Observera att man inte behöver vara sjuk för att äta A-kost eftersom många av indikationerna är vanliga vid ett naturligt åldrande. 

A-kost för den som har:

  • Sjukdom som påverkar aptit
  • Försämrad lukt- och smakupplevelse
  • Förstoppning
  • Dålig mun- och tandstatus
  • Fysisk inaktivitet
  • Ökat näringsbehov
  • Risk att utveckla undernäring

A-kostens energifördelning
15-20 E% protein
35-40 E% fett
40-50 E% kolhydrater

Den här energifördelningen innebär att det inte riktigt ser ut som tallriksmodellen.

Exempelvis kan det se ut så här: En stekt fiskfilé, 1,5 dl spenatstuvning, 2 potatisar, ¼ citron samt 1 dl fruktkräm med lite grädde till.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-02-10
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Familj--omsorg/Aldre/Maltider/A-kost/