Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Krisberedskapsveckan - vad gör du om det blir svårt att komm...

Krisberedskapsveckan - vad gör du om det blir svårt att komma i kontakt med omvärlden?

Publicerad 11 maj 2017 11:53 | Uppdaterad 12 maj 2017 08:40
Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.


Fotograf: Thomas Henrikson, MSB

Lyssna på radio
I en kris ska du lyssna på din lokala P4-kanal. Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång. För att kunna lyssna på radio även om det är strömavbrott, kan du använda något av följande:

• En gammaldags transistorradio som går på batteri
• En radio som kan laddas med solceller
• En radio som går att veva igång
• Bilradio

Om du inte kan ringa 112
Om du akut behöver ringa 112 och telefonen inte funkar, kan du bege dig till närmaste brandstation och låna en nödtelefon där.

Krisinformation.se samlar viktig information 
För att det ska vara enkelt att hitta tillförlitlig och uppdaterad information dygnet runt vid en allvarlig händelse finns det en särskild webbplats från de myndigheter som arbetar med det som har hänt: Krisinformation.se. Här finns all myndighetsinformation samlad på ett ställe, så att du själv slipper hålla reda på vilken myndighet som ansvarar för vad och hur du kommer i kontakt med rätt myndighet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för webbplatsen. Viktig lokal information kan finnas på kommunens webbplats och Facebooksida. Ditt elbolag kan också ofta berätta om hur lång tid det beräknas ta innan strömmen är tillbaka. Detta förutsätter såklart att du kommer ut på internet.

Ring informationsnumret 113 13
113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi, en stor trafikolycka eller en översvämning. All information som lämnas på 113 13 är verifierad, det vill säga avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum.

Kommunikation utan el
Alla kommuner har en skyldighet att kunna informera alla som bor, verkar eller vistas i kommunen vid en allvarlig händelse, och ska snabbt kunna lägga ut information på kommunens webbplats. Men vid ett elavbrott blir arbetet svårare. Kommunen kan då använda sig av allt från flygblad till torgmöten och personliga informatörer för att nå ut med viktig information.

Läs mer om vad du kan göra om det blir svårt att komma i kontakt med omvärlden.

Få tips av Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

 

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-05-12
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Krisberedskapsveckan---vad-gor-du-om-det-blir-svart-att-komma-i-kontakt-med-omvarlden/