Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Krisberedskapsveckan - vad gör du om värmen försvinner?

Krisberedskapsveckan - vad gör du om värmen försvinner?

Publicerad 9 maj 2017 14:42 | Uppdaterad 10 maj 2017 08:00
Det behöver inte vara särskilt kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

Foto: Thomas Henrikson, MSB
Fotograf: Thomas Henrikson, MSB

Täta golv, dörrar och fönster
Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning, men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Ta fram vinterkläderna
Tänk som du skulle göra en kall vinterdag. Använd liggunderlag, skidkläder, mössa och vantar. Klä dig lager på lager. Då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra värme och ska vara närmast kroppen.

Alternativ värme
Om du har en fungerande kakelugn eller öppen spis är de till stor hjälp. En annan bra värmekälla är fotogen- eller gasolkamin. Men var noga med att det inte ryker in, och vädra ibland. Använd aldrig kamin eller levande ljus när du sover. Stearinljus och värmeljus ger både värme och ljus, men se upp med brandfaran. Använd ljusstakar eller ställ ljusen i ett fat med vatten. Ställ alltid värmeljus glest! Glöm inte att ha extra tändstickor eller braständare till hands. Det är lättare att hålla värmen om man är flera är i samma rum. Bygg en koja att sova i. Ta på varma tröjor, filtar, mössa och kryp ner i en sovsäck.

Undvik frysta vattenledningar
Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar. Det kan leda till stora vattenskador. För att förebygga att vattnet fryser bör du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade. Stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag. Om du misstänker att en ispropp har bildats i dina rör, försök absolut inte att tina den med öppen låga. Det är mycket brandfarligt.

Läs mer om vad du kan göra om värmen skulle försvinna.
Få tips av Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-05-09
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Krisberedskapsveckan---vad-gor-du-om-varmen-forsvinner-/