Logga för utskrift

Ridning på motionsspår.

Ämnet skapat av Mange 2017-04-12 15:43

Tycker att det beslut som föreslagits att tillåta ridning på promenad och motionsspår inte verkar vara särskilt genomtänkt.
Ska man nu inte längre kunna känna sig någorlunda lugn när man är ute och motionerar utan hela tiden behöva vara orolig
för att det rätt som det är dyker upp en eller flera hästar med ryttare bakifrån eller i motsatt riktning.
Det är också ganska många som är mer eller mindre rädda för hästar (inte bara äldre) som sedan kanske inte längre vågar sig ut på stigar och spår för att få den motion som de så väl behöver.
Det är också så att hästarnas hovar kommer att förstöra det mjuka underlaget som man har ordnat för att det skall vara bra att gå och springa på.
Dessutom så släpper ju hästar ifrån sig en del emellanåt och det hör minst sagt till ovanligheten att den som rider stannar och plockar upp efter hästen.


Linda

Inlägget gjordes 2017-04-24 21:53

Jag är uppvuxen i Hässlegården och har alltid älskat att promenera på Apells ängar - dock inte lika mycket nu då jag har blivit jagad av hästar 2 gånger. En gång sprang de efter mig och en gång gick de bakom mig och min vän och knuffade på oss med sina mular på våra axlar. Jag tycker hästar är jättefina, men det tyckte jag inte var trevligt. Så nu motionerar jag inte längre på ängarna när hästarna är där. Jag tycker att det är fler områden för hästar nu än förr, så jag förstår inte riktigt vad en del ryttare klagar på. Som någon påpekade så går ju många motionsstigar och ridstigar parallellt och varför inte då separera på ryttare och övriga motionärer? När det handlar om en grusväg så kan man naturligtvis samsas och det är ju inte heller förbjudet att rida på grusvägar som också är motionsstigar, men när det gäller mindre stigar tycket jag att det bara är bra att separera motionsspår och ridstigar.  Framför allt pga av säkerhetsaspekten, men även för att det inte är så roligt att gå i hästbajs och det har blivit väldigt mycket hästbajs både på stigarna och i bostadsområdena runtomkring.  Härom veckan låg det hästbajs precis vid min brevlåda så jag fick gå upp på muren för att hämta min post. Om 'hästfolk ' inte visar mer respekt för andra, så vågar jag inte lita på att det blir så bra att samsas på stigarna.  

Jocke

Inlägget gjordes 2017-04-24 16:49

Vem på kommunen har hittat på de?
Hyr ut hagen på sommaren till hästar å så börjar ni betala för vintern å skidåkning. Är jakträtten fri kan ja hyra den däremmellan?
Sedan vet ja en kille som kan ta röjningen på anbud om de behövs för då måste det finnas pengar.

Stefan Ryttare

Inlägget gjordes 2017-04-24 14:27

Jag försöker igen,

jag har bara din utsaga vad gäller arrendet ni äger inte  rätten att jaga ryttare för det som ni anser är fel under alla förutsättningar. Markägaren är huvudman och ni har inget "polisuppdrag"
När det gäller separering så förstår jag inte varför det är så viktigt för er när ni inte använder spåren? Kanske en "maktfråga" snarare än en markfråga? Och ur en praktisk synvinkel så verkar det inte vara ett problem? Ett exempel är ridspåret som går från Infotavlan i Bastasjö allé till parkeringen Bastasjö. Där rids det både skritt o trav, men det springs och gås även på det spåret, trots att det är ett ridspår, och ingen har sagt att de är rädda och inte heller har det hänt ngn olycka. Och hör o häpna, trots att det bara är ett trampat jordspår så håller det spåret både för ridning o andra motionärer!
Ni har ju bidrag för att sköta spåren och har åtagit er det uppdraget. Vill ni inte ha det längre så är det ju tråkigt men det kommunala arbetslag som röjde ridstigen förra året gjorde ett bra jobb så det verkar finnas alternativ? Om inte annat för att kommunen anser att det är rimligt, och ett lagkrav, att alla bahandlas lika som det står i kommunallagen
Och jag förstår inte varför din hänvisning (länken) skulle förändra något ur ett juridiskt perspektiv? Inget av det som står där påverkar vår Allemansrätt som ryttare och ridning i skogen. Man får rida i skog och mark och man får också orientera. Men man får  inte bryta någon kvist när man orienterar heller.
Det finns inget allmänt förbud mot ridning i skog och mark eller i motionsspår och vill du ha en länk till var det står kan du kolla hos Naturvårdsverket
www.naturvardsverket/var-natur/Det-har-galler/Ridning


Väl mött i spåren!

Stefan

Inlägget gjordes 2017-04-24 13:26

Bra att du skriver att alla kan få plats i Bastasjöfriluftsområde det håller jag med om men separering av motionsspår och ridspår är en självklarhet. När det gäller Appla ängarna så tog jag det för självklart att du som är så välinformerad visste om detta med betesarrende. Orienteringsklubben sköter spåren på uppdrag av Kommunen vi lägger ner runt 400tim på att bla.röja utmed spåren. Sen kan jag påpeka att orienteringsklubben använder inte motionsspåren, som orienterare springer vi i skogen så det är Kommun invånarna som drabbas av ett beslut om det blir ridning i spåren, då kommer vi inte att sköta om spår röjning mm längre.

Hoppas du har läst frågor och svar från juristen på den hemsida jag har hänvisat till, om du inte kan surfa på nätet så får jag lägga upp den här på denna sida.

http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-juridik/eva_johansson/far-vi-rida-i-motionsspar-som.htm

 

 

Stefan Ryttare

Inlägget gjordes 2017-04-24 11:16

Hej,

vi har ju under ett antal år drivit den här frågan och vi har haft ett antal möten där vi har träffast kommunen, ryttare, skolan, löpare,orienterare med flera intressenter, vi har haft möten i Bastasjöskogen mm där vi har fört fram era argument och ni era. Du har ju själv varit med. Dock har aldrig de argument du för fram nu om exempelvis ängen tagits upp trots att markansvarig varit med?
Att ni nu när era argument tryter och beslutet inte verkar gå er väg blir allt mer desperata är tråkigt. Men vi kan inte låta er styra och ställa längre och stå oemotsagda när ni skriver som ni gör här. Dina uttalanden får stå för dig. Jag har inte samma information och inte samma uppfattning.
Jag funderar också på varför det fungerar i Johannishus, Jämjö mfl ställen i kommunen och tyvärr är den enda enskilda komponenten jag identifierat Orienteringsklubben i Bastasjö.

Vår inställning är fortfarande att det finns plats för alla i Bastasjö och att vi kan nyttja området tillsammans i enlighet med Allemansrätten och lagar och regler.

Väl mött i spåren!

 

Ann

Inlägget gjordes 2017-04-22 05:32

Hur skulle det se ut i skogen om alla privatryttare som rider där skulle "arbeta fram sina egna spår"  Det finns ju många som inte ens tillhör en ridverksamhet Som rör sig i skog och mark! När jag har mött joggare på ridspåren eller tvärtom så har alla alltid bara hälsat glatt på varandra! Aldrig varit med om några sura miner! 

Stefan

Inlägget gjordes 2017-04-21 20:32

Det är bedrövligt att du kallar mig lögnare, kolla upp fakta innan du vräker ur dig saker.

Det stämmer att ridklubben hyr hagen men enligt Karlskrona Kommuns ansvarige så hyrs den med betesarrende och detta gäller endast när bete finns på ängarna. Vintertid så finns det inget bete utan då kan alla berörda samsas om ängarna. Det är bättre du tar reda på fakta innan du anklagar mig.

Jag har inte skrivit detta att det är förbjudet att rida i motionsspåren, den text som är med fetstil finns på häst juridikens hemsida.

Vi har inte lagt något motionsspår och sagt att det är förbjudet, var menar du då?

Vi har inte satt oss över allemansrätten utan vi har kontaktat markägare innan spåren är lagda. Samt att vi har följt de regler som Kommunen har i nuvarande lokala ordningsföreskrifter.

Jag ljuger inte utan även detta är taget från häst juridikens hemsida.

http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-juridik/eva_johansson/far-vi-rida-i-motionsspar-som.htm


Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-04-24
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Om-kommunen/Gor-din-rost-hord/Diskussionsforum/Ridning-pa-motionsspar/