Logga för utskrift

Salt på torra vägar samt trottoarer

Ämnet skapat av Tobias 2016-12-01 06:55

Hej!

Åter igen, detta förbannade vägsalt. Idag 1 december har salt slängts ut på vägarna trots att dom är torra, hur går detta ihop? Vägbanorna fryser ju om dom är blöta innan minusgrader men vägbanor som är torra innan minusgrader kan väl ändå inte behöva salt? Längs med Riksvägen i höjd med  Stäkelsevägen till och med Knösövägen i Luckeby så har det även slängts salt på trottoaren. Det är väl meningen om nu detta förbannade salt skall slängas ut att det hamnar på körbanorna och inte trottoaren. Det verkar som om det saltas mest för nöjes skull vilket är helt vansinnigt. Är det så att allt salt som finns tillgängligt måste slängas ut varje vinter för att det nästa vinter skall delas ut samma mängd?

// Stark motståndare till salthelvetet!!


Claes Persson

Inlägget gjordes 2016-12-01 13:36

Hej Tobias
Även torra vägbanor kan faktiskt behöva halkbekämpas. I natt var det minusgrader i flera timmar och den kalla marken i kombination med fukten i luften gör att det blir stor risk för frost i vägbanorna.

Det görs hela tiden bedömningar om det ska halkbekämpas eller inte. Bedömningen bygger på vad väderprognoserna visarna och hur det ser ut på ett antal platser som är extra utsatta och ofta fryser på när det blir kallt. Allt kontrolleras löpande och ligger till grund för vilka insatser som behöver göras.

Det är inte meningen att trottoarerna ska saltas men tyvärr är det svårt styra spridningen från bilen så att allt salt stannar vid trottoarkanten.

Att hålla vägarna i bra skick kostar mycket pengar och därför försöker vi hushålla med saltet så gott det går. Men med tanke på säkerheten på vägarna så saltar vi hellre en gång för mycket än en gång för lite för att minimera risken för olyckor och allvarliga skador.

Hälsningar
Claes Persson, gata/parkavdelningen Karlskrona kommun


Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2016-12-01
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Om-kommunen/Gor-din-rost-hord/Diskussionsforum/Salt-pa-torra-vagar-samt-trottoarer/