Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Om Karlskrona

Om Karlskrona

Sol, vind och salta bad, är det något för dig? Bra, i Karlskrona blir du nämligen bortskämd med det. I Sveriges sydligaste skärgård finns 1 650 öar, kobbar och skär som inbjuder till fantastiska upplevelser för stora och små. Dessutom skiner skolen omkring 2 000 timmar här varje år, i Sveriges soligaste stad.

Karlskrona präglas av sin marina historia vilket också har gett staden dess karaktär med ständigt närvarande skärgårdskänsla. Karlskrona anses så pass unik att UNESCO har fört upp staden på listan över världsarv. Idag bevarar vi det arvet, men bygger också för framtiden. Här skapar vi attraktivt boende och goda förbindelser med omvärlden.

Den attraktiva livsmiljön, det växande näringslivet, den bästa kunskapen samt det öppna sinnet är Karlskronas fyra hörnstenar.

En kommun som växer snabbt

Karlskrona växer snabbt och har nu över 65 000 invånare. Därför pågår och planeras det just nu flera byggprojekt i Karlskrona och många nya bostäder kommer de närmsta åren ta form både i centrum och på landsbygden.

I Karlskrona centrum byggs just nu Pottholmen. En helt ny stadsdel som bygg med människorna, naturen och havet i fokus. Här ska det bli 440 nya bostäder i första etappen. Pottholmen ska bli en mötesplats, en kommunikationspunkt och en grön stadsdel där miljön är en viktig del.

Läs mer om Pottholmen och andra byggprojekt som i Karlskrona.

Vision 2030

”Med sitt unika läge är Karlskrona ett nav i en växande region. Här finns det goda livet och de bästa förutsättningarna för ett expansivt näringsliv. Genom samarbete skapar vi en framtid som håller”.

Vi gör det tillsammans - en framtid som håller
Karlskrona 2030 är en framtidsbild som medborgare, näringsliv och politiker tagit fram tillsammans. Det är bilden av ett öppet samhälle där alla kan leva ett rikt liv och där resurserna används på ett hållbart sätt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Med en gemensam vision och en vilja att nå den tillsammans är grunden lagd för arbetet. De närmaste åren prioriterar vi fem utvecklingsområden. Dessa är attraktiv livsmiljö, snabba kommunikationer, utbildning och kunskap, upplevelsernas Karlskrona och näringslivets Karlskrona.

Läs mer om vision 2030.

Jau, jau dö…

Språket i Karlskrona kan te sig lite udda för en besökare. Vi har nämligen en förmåga att lägga till ett ”u” efter bokstaven ”a”. Men vi drar också gärna ut på bokstaven ”o” om det skulle behövas. Ibland slopar vi dessutom ett och annat ”r” om det inte skulle kännas helt nödvändigt. Det innebär att vi gärna kallar vår egen stad för Kaulskroona. Vi är förmodligen också de enda i Sverige som kan uttala ordet kaustiksoda exakt som det stavas. Precis som romarna en gång gjorde kallar vi vår stad för stan – eller rättare sagt staun.

De som bor i stan kallas helt logiskt för staubo. Staubona är skamlöst stolta över sin lilla plats på jorden. Framförallt vill många hävda att Stortorget i Karlskrona är norra Europas största stenlagda torg. Om det är sant eller inte har ifrågasatts av personer med oklara motiv, men alla som släpat sig över torgets kullerstenar efter en sen utekväll kan i alla fall skriva under på att det är stort så det räcker.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-01-16
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Projekt/Flytta-till-Karlskrona/Om-Karlskrona/