Logga för utskrift

Språk

Här hittar du information om olika sätt att öva dig på svenska språket.

SFI - svenska för invandrare

Vuxenutbildningen har ansvar för kommunens SFI-undervisning. På SFI får du grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Du får också lära dig att använda datorn som hjälpmedel i språkinlärningen.

SFI-undervisning erbjuds på förmiddag och eftermiddag. För dig som arbetar finns undervisning klockan 16-19. Denna kurs har ett högt tempo och du behöver vara studievan.

Anmälan till SFI

För att kunna anmäla dig till SFI ska du vara folkbokförd i Karlskrona och ha fullständigt personnummer. I Karlskrona kan du läsa SFI från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Anmälan till SFI görs genom ett personligt besök på Vuxenutbildningen på någon av våra informationsträffar.

Läs mer om SFI

Under dessa träffar informerar studie-och yrkesvägledare och lärare om utbildningsalternativ och SFI. Du fyller i en ansökan till SFI och får ett startdatum om när du börjar skolan. Om du är i behov av barnomsorg behöver du meddela vilket datum ditt barn börjar på förskolan. Informationen tar ca 2 timmar. Tolkar i arabiska och engelska finns på plats.

Vuxenutbildningen hittar du på Norra Kungsgatan 24.

Läs mer om Vuxenutbildningen

Studieförbund

Studieförbunden erbjuder olika kurser, bland annat i svenska för nyanlända. De arrangerar också mötesplatser med kultur i fokus dit alla är välkomna. I Karlskrona finns tio stycken studieförbund: NBV, ABF, Studiefrämjandet, Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens Bildningsverksamhet, Sensus är studieförbunden som finns här.

Kontaktuppgifter till studieförbunden

Café Pratbubblan

Café Pratbubblan är en mötesplats som ska underlätta för dig som är ny i Sverige och vill lära dig tala mer svenska. Genom att träffa svensktalande privatpersoner och föreningar med olika aktiviteter, får du möjlighet att träna språket och skapa nätverk. Vi träffas, pratar om allt möjligt, övar svenska, bekantar oss med varandra, har trevligt och fikar lite. Ingen föranmälan krävs. Alla är välkomna.

Tid: onsdagar klockan 17.00–19.00
Plats: N. Kungsgatan 24, Vuxenutbildningen.

Språkvän

Vill du träffa nya människor och träna svenska? Och träffa någon som har samma intressen som du? Då ska du anmäla dig till att få en språkvän.

Att ha en språkvän är okomplicerat och kravlöst. En svensktalande och en nyanländ matchas ihop  beroende på vilka de är och vilka intressen de har.

Efter matchningen får ni varandras kontaktuppgifter och bestämmer sedan själva var, när och hur ofta ni träffas och vad ni hittar på. Ni kan också träffas första gången på Café Pratbubblan tillsammans med personalen där. Det viktiga är att människor möts och att kunskapen om varandras kulturer och språk ökar.

Hur fungerar matchningen?
När du ansöker fyller du bland annat i vilken familjesituation, bakgrund och intressen du har. Du anger också om du har några önskemål om person att matchas ihop med, till exempel kring kön, ålder och intressen. Är man ett par eller kompisgäng som söker folk att umgås med så går det bra att ange det i ansökan.

Efter att du har fyllt i din ansökan så kommer du att kontaktas när vi har en matchning eller vill välkomna dig till någon av våra träffar.

Läs mer och anmäl dig som språkvän

Kungsmarkskyrkan

På Kungsmarkskyrkan finns en mängd aktiviteter, många med inriktning för nyanlända. Bland annat språkcafé och kultur- och idrottsaktiviteter.

Besök Diakonicentrum Kungsmarkskyrkan Karlskrona på Facebook

Litorina Folkhögskola

Du som inte ännu har fått uppehållstillstånd har möjlighet att söka svenskakurs på Litorina Folkhögskola. Skicka din intresseanmälan till “svenska från dag ett” genom att ta kontakt med Litorina Folkhögskola:

Litorina folkhögskola

Övriga tips

Youtube

På Youtube finns flertalet kanaler som erbjuder svenskalektioner. Där kan du exempelvis söka på ”lär dig svenska”.

Appar

Det finns många olika appar som kan användas för att lära sig svenska.

Let's Talk är en gratisapp för att hitta en språkvän.

Läs mer om Let's talk här

Refugee Tech har samlat en mängd appar i olika kategorier.

www.setel.in

Onlinekurser

Svenska institutet finns olika svenskakurser och övningar.

https://svenskaspraket.si.se

 

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2016-10-26
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Projekt/Ny-i-Karlskrona-och-Sverige/Latt-svenska/Sprak/