Logga för utskrift

Premiär för internationella litteraturfestivalen Bok&Hav

Publicerad 24 mars 2017 09:30 | Uppdaterad 24 mars 2017 09:30
Den 12-14 maj arrangeras litteraturfestivalen Bok&Hav för första gången. På programmet står mer än 50 punkter och författare från Asien, Amerika och Europa. Deltagande författare är bland andra Yuri Herrera från Mexiko, Einar Mar Gudmundsson från Island och Katarina Mazetti från Sverige.

Festivalprogrammet är brett och innehåller prisbelönta författare från både när och fjärran.
- Bok&Hav har en omväxlande och spännande mix av författare och evenemang. Festivalen har något för alla åldrar och de flesta litterära smaker, säger Ingmar Lönnbom från föreningen Bok&Hav som arrangerar festivalen.

Just nu är följande författare klara för Bok&Hav, fler kommer att presenteras senare.

  • Yuri Herrera, Mexico
  • Aki Ollikainen, Finland
  • Katarina Mazetti, Sverige
  • Einar Már Guðmundsson, Island
  • Nina Lekander, Sverige
  • Kim Kimselius, Sverige
  • Sergej Michajlov, Kaliningrad/Ryssland
  • Carsten Jensen, Danmark
  • Parvin Ardalan, Iran/ Sverige
  • Björn Ranelid, Sverige

Under litteraturfestivalens tre dagar ska Karlskronas litterära sida visas upp, både för publiken och för de gästande författarna. I Karlskrona finns flera unika historiska bibliotek som kommer att uppmärksammas och vara scen för olika evenemang.
- Genom kulturella aktiviteter som Bok&Hav blir världsarvet här i Örlogsstaden Karlskrona mer tillgängligt för alla, säger Max Dager som är kultur- och upplevelsechef på Karlskrona kommun.

Bok&Hav inleds på Marinmuseum fredagen den 12 maj och pågår på flera olika platser fram till och med söndagen den 14 maj. Festivalen arrangeras av föreningen Bok&Hav i samarbete med Karlskrona kommun.

För mer information:
Ingemar Lönnbom
Projektledare föreningen Bok&Hav
0708-310392

Max Dager
Kultur- och upplevelsechef
0455-321253

Författarpresentation

Yuri Herrera
Född i Actopan, Mexico, 1970. Studerade statsvetenskap i El Paso och tog senare en doktorsexamen i litteratur vid Berkeley Universitetet i Kalifornien. Hans genombrott som författare kom 2009 med romanen Señales que precederán al fin del mundo (Tecken som föregår jordens undergång), om migration och gränsland mellan Mexico och USA (med högaktuella referenser) som nominerats till flera litterära priser och översatts till en mängd språk. För närvarande undervisar han vid Tulane Universitetet i New Orleans. Hans bok La transmigración de los cuerposo (Kropparnas själavandring) utkommer under våren 2017 i svensk översättning av Maria Cederroth.

Aki Ollikainen
Född i Äänekoski, i norra Finland, 1973. Studerade socialpolitik som huvudämne vid universitet i Jyväskylä, hans yrken är författare, journalist och professionell fotograf. Hungersnöden i Finland år 1867 utgör scenariot i hans debutroman Nälkävuosi (Nödåret) 2012, översatt till svenska av Ann-Christin Relander. Romanen mottogs med ovationer och fick stor internationell uppmärksamhet. För den nominerades han till Finlandiapriset 2012 och fick tidningens Helsingin Sanomat litteraturpris samma år samt nominerades till Man Booker Priset 2016. Hans andra roman Musta Satu (Svart saga) utkom år 2015.
wikipedia mars 2017

Katarina Mazetti
Föddes i Stockholm, 1944, uppvuxen i Karlskrona. En känd svensk radiojournalist, författare och lärare med fil mag i svenska och engelska från Lunds universitet. Hon har varit verksam i flera genrer; kåserier, noveller, romaner, barnböcker och ungdomsböcker. Hennes succéroman Grabben i graven bredvid 1998, möttes med enorm framgång. Många av hennes böcker har översatts till ett stort antal språk och flera internationella filmatiseringar förbereds. Hon har nominerats till ett flertal priser, såsom Augustpriset. Hon tilldelades Västerbottens-Kurirens kulturpris 1996, erhöll författarstipendium från Svenska Akademien 2007 samt Piratenpriset 2011. Samma år fick hon också Karlskrona kommuns kulturpris. Katarina Mazetti är initiativtagare till litteraturfestivalen Bok&Hav i Karlskrona.

Einar Már Guðmundsson
Född i Reykjavík, Island, 1954. Einar Már är en av Islands allra främsta författare. Han har BA i litteraturhistoria från Islands universitet. Han erhöll Nordiska rådets litteraturpris 1995 för romanen Englar alheimsins (Universums änglar) och mottog Svenska Akademiens Nordiska pris 2012. Skriver både poesi och romaner och var en av förgrundsgestalterna i de folkliga protester som följde på Island i och med landets finansiella och politiska kris 2008. Enormt erkänd och omtyckt i både sitt hemland och i Danmark med en rad internationella utmärkelser och priser. Nästan samtliga av hans böcker är översatta till svenska, av den numera avlidne Inge Knutsson. Bland andra Fótspor á himnum (Fotspår på himlen), Bítlaávarpið (Beatlesmanifestet) och Íslenskir kóngar (Kungar av Island).

Nina Lekander
Född i Stockholm, 1957. Hon är känd inte minst som en vass kritiker, journalist och debattör med djupt engagemang i feminismen. Som skribent har hon medverkat i en rad uppmärksammade feministiska antologier. Nina har också arbetat med översättning av till exempel amerikansk skönlitteratur, bland annat introducerade hon Kathy Acker för svenskspråkiga läsare under 80-talet. Romandebuten kom 1988 med Mun mot mun. På nittiotalet skrev hon barnböcker tillsammans med Helena von Zweigbergk. Hennes två romaner under 2000-talet tar upp förlusten av en förälder i Mest om min mamma samt handlar om om djur, kärlek, vänskap och åldrande i essäromanen Hästar, män och andra djur. Hon har även översatt en rad pjäser, och skrivit några själv.

Kim Kimselius
Född i Göteborg 1954. Blekingeförfattare som i första hand skriver historiska äventyrsböcker med mycket stor läsekrets. Böckerna om Theo och Ramona, som är en fristående serie, handlar om två ungdomar som reser tillbaka i tiden och upplever olika historiska händelser. Böckerna är uppbyggda runt verkliga historiska händelser och personer. Varje bok innehåller en faktadel om den specifika historiska händelse som handlingen kretsar kring. Översatt till många språk. Erhöll isländska bokhandlares pris 2009 för Tillbaka till Pompeji som bästa utländska ungdomsbok.

Sergej Michajlov
Föddes 1970 i Moldavien, som då var en del av Sovjetunionen, men bor nu i Kaliningrad, Ryssland, där han är verksam som poet, journalist och redaktör. Hans dikter finns publicerade på svenska i Post Scriptum nr 1/2007. Han deltog i Södermalms poesifestival 2006 och har medverkat i ett flertal poesifestivaler i Vilnius, Berlin och Moskva. Flera av hans dikter har översatts till svenska av Linus Leitz. Sergej har erhållit ett antal stipendier bland annat från Ryska kulturministeriet. Han finns dessutom representerad i olika antologier för samtida konst.

Carsten Jensen
Född i Marstal på Ærø i Danmark, 1952. Kommer från en sjömansfamilj i samma stad och ö som hans sjöfarts- och krönikeroman Vi, de drunknede 2006, (Vi, de drunknade) utgår från. Romanen, som skänkte honom det internationella genombrottet, har sålts i rekordupplagor världen över och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2006. För den erhöll han den Danske Banks pris 2007 och Olof Palmepriset 2010.  Han debuterade 1985 med Sjælen sidder i øjet och fick sitt författargenombrott 1996 med reseskildringen Jeg har set verden begynde (Jag har sett världen börja). Han är i särklass en av Danmarks allra mest kända nutida författare internationellt, dessutom journalist med bla kulturartiklar i Dagens Nyheter, litteraturkritiker samt har varit adjungerad professor i kulturanalys vid Syddansk Universitet.  Redan vid slutet av 1980-talet reste han för första gången till Afghanistan. Han har sedan dess besökt och skrivit om landets problematik ett antal gånger, senast i skönlitterär form i krigsromanen Den første sten, 2015 (Den första stenen) 2016.

Parvin Ardalan
Född i Teheran, Iran, 1967. Författare och människorättsaktivist med permanent uppehållstillstånd i Sverige från 2012. Kom till Malmö 2010 som stadens första fristadsförfattare, kämpade innan dess länge för jämställdhet och yttrandefrihet i Iran, något som ledde till rättegångar och fängelsestraff samt att hon stoppades från att resa och ta emot Olof Palme-priset 2007.  Under 1990-talet var hon en av grundarna av kvinnocentret Women's Cultural Centre i Iran och redaktör för organisationens första on-linemagasin om kvinnors rättigheter, Zanestan.  Fanns bland initiativtagarna till gräsrotskampanjen One Million Signature Campaign, i Iran för att samla in en miljon namnunderskrifter för kvinnors och mäns lika rättigheter. Med sina artiklar och texter har hon även nått ut internationellt och via svenska PEN har hon hängivit arbetat för att öka den internationella förståelsen och utbytet.

Björn Ranelid
Föddes i Malmö 1949. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade han med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit mer än trettio böcker. Han har erhållit en lång rad litterära priser, bland andra Aftonbladets litteraturpris 1989, Augustpriset 1994 och Stina Aronsons pris av Samfundet De Nio 2014. Björn Ranelid är en oerhört flitig och publikkär person, som syns och hörs på många fullsatta arenor. Utöver sitt författarskap är han en ofta anlitad föredragshållare och krönikör. År 2009 instiftade han Ranelidpriset, ett pris för gymnasieungdomar som är duktiga på att formulera tankar i aforismer och metaforer. Många anser honom som den svenska litteraturens främsta diktare som uppehåller sig gärna vid godhetens problem och lyfter fram ondskan i människolivet. I många romaner tar han ställning för de utsatta och för barn. Romanen Överbefälhavarens hemlighet utkom 2016.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-03-24
Länk till sidan: http://karlskrona.se/sv/Snabblankar-i-webbhuvudet/Mediaservice-2/Sok-pressmeddelanden/Premiar-for-internationella-litteraturfestivalen-BokHav/