Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Jobba i fritidshem

Jobba i fritidshem

Fritidshemmen kompletterar skolan och erbjuder barn i åldrarna sex till 13 år en meningsfull och rolig fritid och även stöd i utvecklingen.

På fritidshemmen i Karlskrona är den fria leken lika viktig som kreativiteten. Här vill vi ge barnen självförtroende och bidra till att de ska våga stå för sina åsikter. Barnen lär sig att bry sig om varandra, visa hänsyn och förståelse och att vara självständiga.

Kort om våra fritidshem

Antal fritidshem: 25
Antal medarbetare: 170

Tjänster i fritidshemmen:

Jobba som fritidspedagog i våra fritidshem. Klicka på lediga jobb i högerfältet och välj förskola, fritidshem och skola och sedan grundskola så ser du lediga jobb i fritidshemmen.

Inspiration från våra fritidshem

Fritidshemnätverket

I Karlskrona finns sedan några år tillbaka fritidshemnätverket som är ett nätverk för fritidspedagoger. Syftet med nätverket är att lyfta fritidshemsfrågor ur ett positivt perspektiv. Nätverket snappar upp och tipsar varandra om aktuell forskning, information från andra nätverksgruppen eller sprider och diskuterar fritidsfrågor. Nätverket består av fritidspedagoger från alla Karlskronas skolområden för att skapa en bred grund och skapa jämlikhet över alla kommunens fritids.

Nätverket anordnar bland en fortbildningsförmiddag för fritidspedagoger varje termin. Dagen kallas för 3F-dag, ett uttryck som myntades för några år sedan, FokusFritidsFramtid. Hösten 2016 var dagen inriktad på det nya läroplanskapitlet för fritidshem.

Vid hösten tillfälle fick personalen lämna synpunkter på innehåll inför vårens 3F-dag. Av de synpunkterna vävdes en dag med mycket varierat innehåll ihop. Workshops IKT, barnyoga, stödteamet, giftfritt fritidshem, utomhusverksamhet, levande verkstad och abaskol. 

Checka in på fritids

På Jändelskolans fritidsklubb och Torhamns fritids i Karlskrona checkar barnen in sig själva på en läsplatta när de kommer på morgonen, och checkar ut när de blir hämtade. Fördelarna med det nya systemet är många, såväl för förskolepersonalen som för föräldrarna och barnen.

Systemet heter LifeCare och hjälper personalen hålla reda på hur många barn som är på plats under dagen.

– Vi behöver inte stå med listor och räkna barnen som vi gjorde tidigare. Nu ser man istället direkt på läsplattan hur många som kommit, säger Annika Wikdahl som är förskollärare på Jändelskolan.

I LifeCare finns dessutom barnens tider och scheman inlagda och eventuella ändringar på grund av sjukfrånvaro eller ledighet går rakt in i systemet via ett telefonsamtal eller SMS från föräldrarna. Det nya systemet frigör tid för både personal och föräldrar, tid som kan läggas på barnen.

– På läsplattan visas alla barns namn med en liten figur jämte. När barnen kommer till fritids på morgonen letar de upp sitt eget namn och checkar in sig. Då ändrar figuren på läsplattan färg och man ser tydligt vilka barn som är på plats. Väldigt enkelt, säger Annika Wikdahl.

Alicia är en av eleverna som tycker det fungerar bra att checka in sig på fritids.

– Är man osäker på om man har checkat in eller inte så kan man kolla på plattan själv. Jag gillar också att ha koll på hur många det är som är på Klubben, det ser man direkt, säger hon.


Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-05-24
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/Projekt/Jobba-i-skolan/Jobba-i-fritidshem/