Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Barn & Utbildning
  •  / Fokus på hållbarhet och naturvetenskap i förskolan med hjälp...

Fokus på hållbarhet och naturvetenskap i förskolan med hjälp av nationell forskning stärker kvalitén

Publicerad 2 juni 2017 08:37 | Uppdaterad 2 juni 2017 09:14
Hur källsorterar man och vad är en naturkatastrof? Barnens nyfikenhet växer och nu tar förskolorna Thunells och Tallbacken i Rödeby hjälp av vetenskapliga metoder för att ta barnens intresse till ytterligare en nivå.

Bild: Nationell forskning i förskolan med Thunells och Tallbacken i Rödeby. Från vänster Cecilia Caiman, forskare vid Stockholms universitet, tillsammans med Ann-Charlotte Wernered, förskolechef vid Thunells och Tallbackens förskolor

Personalen på förskolorna samarbetar med forskaren Cecilia Caiman från Stockholms universitet för att få nya idéer kring hur de kan stötta barnen i deras lärande om hållbarhetsfrågor. Utmaningen är att tänka utanför boxen. Erbjuda barnen ett material som går att utforska och ger utrymmer för att barnen själva ska komma med lösningar. Som att ge barnen möjlighet att utforska fenomenet att väga med en våg för jämvikt; genom att använda en gungbräda och inspirera barnen att själva konstruera gungbrädor för att konkretisera jämnvikt och konstruktionen av en våg.

- Det är intressant att ta del av beprövade metoder som har stöd i forskningen. Hur jag som pedagog kan vara mer delaktiga i barnens utforskande och ställa produktiva frågor. Jag tycker det vidgar det pedagogiska perspektivet och ger oss nya vägar att gå tillsammans med barnen, säger pedagogen Johanna Wikdahl, pedagog vid Thunells och Tallbackens förskola.


På Thunells och Tallbackens förskolor jobbar man långsiktigt med hållbarhetsfrågor och ett livslångt lärande. Förskolorna kommer ha ett samarbete med Cecilia Caiman vid flera tillfällen och utvecklingsarbetet fortsätter med djupare processer och analysarbete.

Hör Cecilia när hon berättar om sin forskning

 

Läs mer om hållbar utveckling och naturvetenskap i praktiken

Förskolebarn ser både lösningar och problem i naturen
 
Vi utvecklar tillit till sin egen förmåga
 
 
Vill du veta mer om Thunells och Tallbackens förskolas utvecklingsarbete? Kontakta och gör ett besök.
Thunells förskola
Tallbackens förskola

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-06-02
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/BarnochUtbildning/Nyheter-Barn--Utbildning/Fokus-pa-hallbarhet-och-naturvetenskap-i-forskolan-med-hjalp-av-nationell-forskning-starker-kvaliten-/