Logga för utskrift

Mathygien

Information om mathygien.

Immunförsvarets effektivitet minskar ofta vid hög ålder. Många sjukdomar och viss behandling kan också försämra immunförsvaret. Detta gör att många äldre personer är extra känsliga för matförgiftningar.

En enda bakterie kan i gynnsam miljö växa till tio miljoner bakterier på fyra timmar. Snabbast tillväxt sker mellan 20 och 40 grader.

Kall mat ska förvaras i kyl med max 8 grader. Lägg gärna en termometer i kylen, för att kontrollera att temperaturen är riktigt inställd. Se till att kylskåpet är rent och fräscht och att all mat är försluten i förpackningar med lock eller plast.

Matlådor som levereras varma bör ätas direkt. Kalla matlådor förvaras i kylskåp tills de ska värmas. 

Disktrasor behöver bytas ofta. Tvätta dem i 60°C i tvättmaskinen eller byt till en ny. Bakterier trivs bra i rumstemperatur och fuktig miljö. Skölj disktrasan först i varmt vatten och lite diskmedel och avsluta med att skölja den i kallt vatten.

Varm mat måste hålla lägst 60 grader, för att inte bakterier ska växa till. Maten smakar dessutom bättre när den är varm.

Spara inte rester mer än 2 – 3 dagar i kylskåp. Förvara alltid överbliven mat kallt. När man värmer rester ska de upphettas till minst 70 °C. Låt inte mat stå framme i rumstemperatur. Varm mat som ska sparas, måste kylas snabbt. Kyl gärna lådan eller formen i kallt vatten.

Det är ingen bra idé att kyla ner mat genom att ställa det i kylskåpet eftersom man då höjer temperaturen på den övriga maten i kylskåpet vilket leder till ökad bakterietillväxt.

Bröd som har möglat kastas! Skär bort ca en cm runt mögel på ost. Kasta sylt, saft och frukt med djupare mögelangrepp.

Fryst mat förvaras i – 18 °C. Tina fryst mat i kylskåpet eller i kallt vatten. Alternativt kan man tina direkt i en mikrovågsugn.

Ställ in kylvaror i kylskåpet direkt efter inköp.

Tvätta händerna före och efter tillagning samt mellan olika sysslor i tillagningen. Tvätta också före och efter eventuell matning, samt naturligtvis också alltid efter toalettbestyr.

När du själv är sjuk sprider du lätt smitta till både mat och andra personer.

Källa: Kryddat för äldre. 2008

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-02-10
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/Familj--omsorg/Aldre/Maltider/Mathygien/