Logga för utskrift

Smak

Information om att smakupplevelsen är ett samspel mellan smaken på tungan, dofterna i näsan, känseln, synen och hörseln.

Mera smak

Upplevelsen av smak är ett samspel mellan smaken på tungan, dofterna i näsan, känseln, synen och hörseln. Allt samverkar på ett finstämt sätt och ger oss lust att äta.

På tungan känner vi sött, salt, surt och beskt och umami. Dessa smaker samspelar och förstärker varandra. Det är t ex därför som en söt kaka smakar bra till beskt kaffe eller öl till inlagd sill.

Goda dofter lockar aptiten

En frisk vuxen person känner skillnad på ca 10 000 olika lukter. En tränad ”näsa” kan känna skillnad på ca 20 000 olika lukter. Ju äldre vi blir, desto mer försvinner denna förmåga – träna därför näsan (”Use it or lose it”). Dofter sitter djupt rotade i minnet. Vid vissa demenssjukdomar kan förmågan att känna lukter försämras. Detta påverkar självklart lusten att äta.

Utseendet och doften av maten är det första intrycket av hur vi uppfattar måltiden. Ca 70% av alla sinnesceller sitter i ögat. Röd färg kan locka alla, men speciellt dementa till att smaka på maten. Servera därför gärna lingon, gelé eller annat rött på eller till maten.

Umami

Är den femte grundsmaken, som upptäcktes av japaner i början på 1900-talet. Umami finns också naturligt i bl. a lagrade ostar, kaviar, ansjovis, buljonger, sojasåser, tomatsåser och soltorkade tomater. Glutaminsyrans salt, natriumglutamat används också i olika kryddblandningar och som smakförstärkare tillsatta till maträtter. Umami, glutaminsyrans smak, fungerar som en förstärkare av andra smaker och ökar salivbildningen. I små mängder är den aptitstimulerande.

Optimera smakupplevelsen genom att kombinera maten:

  • Med det vi känner på tungan dvs. sött, salt, surt, beskt och umami
  • Aromer som upplevs i näsan t ex persilja, dill, choklad, vanilj, citron, osv
  • Hetta som ger extra stimulans i känselsinnet t ex senap, pepparrot, vitlök, chili och tabasco
  • Med olika konsistenser samt varm och kall mat
  • Med färger som ger kontraster

Krydda mer!

Var inte rädd för att krydda maten till äldre, eftersom förmågan att känna smaker och lukter försämras. Det betyder att mer kryddor behövs för att få samma upplevelse som tidigare i livet.

Heta smaker stimulerar känselsinnet. Det ger ytterliggare en dimension till smakupplevelsen. Använd gärna peppar, ingefära, senap, pepparrot, vitlök, tabasco eller andra heta kryddor i lagom mängder, för att lyfta matens smaker.

Sätt ihop olika konsistenser…
Det ger en behaglig upplevelse av maten. Krispigt, mjukt, krämigt, kornigt, frasigt – konsistensskillnaderna förstärker smakförnimelsen, t ex chips med dip, potatismos med stekt fisk mm.

Källa: Kryddat för äldre. 2008

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-02-10
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/Familj--omsorg/Aldre/Maltider/Smak/