Logga för utskrift

Barn som upplevt våld i familjen

Att se sin förälder bli slagen och förnedrad är mycket svårt. Många barn och ungdomar hör bråk och vet att deras förälder blir slagen. En del är med när det händer, många har försökt stoppa våldet och har kanske själva blivit slagna. Många går med ständig oro för att det när som helst kan bli bråk och våld. Några får hela tiden minnesbilder av vad som hänt fast de inte vill det. En del drömmer mardrömmar.

Många känner sig ensamma. En del skäms för att det är så här hemma och har ingen att prata med. Många känner sig svikna både av pappa, eller den som hotar och slår, och av mamma och av alla andra som inte verkar se eller göra något för att situationen skall bli bättre.

Vad är våld?

Våld är slag, sparkar, knuffar, biter, örfilar eller på andra sätt skada. Våld är också att bli hotad, kränkt, skrämd eller på andra sätt inte visa kärlek och omtanke. Våld kan även vara att inte få mat, tillräckligt med kläder, tand- och sjukvård då man behöver det. Våld är också alla former av sexuella handlingar mot barn.

I Sverige finns lagar som förbjuder våld.

Aldrig ditt fel!

Ibland tror barn att det är deras fel att det blir bråk mellan föräldrarna. De kan även tro att de kan förhindra det genom att t ex vara tysta och inte bråka så mycket. Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är barnets fel att en förälder slår en annan förälder. Det är alltid den som slår som har ansvaret.

Barn som lever i en familj där det finns en våldsam förälder berättar ofta att de till exempel har:

  • svårt att sova eller drömmer mardrömmar 
  • svårt att äta 
  • svårt att koncentrera sig 
  • ont i magen 
  • ont i huvudet 
  • blir lätt arga i skolan eller på kompisar 
  • känner behov av att veta och kontrollera så att inget händer den som utsätts för våld

Prata med någon

Att berätta om att det förekommer våld hemma kan vara svårt. Fundera därför över om det finns någon person i din närhet som du litar på. Kanske kan du prata med någon lärare, skolsköterska, förälder eller en äldre släkting. Du kan dessutom ta kontakt med vuxna som arbetar med barns situation som socialtjänsten, polisen, en kurator på skolan eller personal på fritids.

Om situationen hemma blir hotfull och våldsam kan man alltid larma 112 och begära hjälp av polisen.

Vi träffar barn och tonåringar i samtal enligt en modell utarbetad av Rädda Barnen, som kallas Trappan.  Efter ”Trappansamtalen” kan du om du vill ha fortsatt kontakt med socialtjänsten om du känner att du behöver någon att prata med.

Socialstyrelsens information om:Trappan-modellen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2016-10-24
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/Familj--omsorg/Familj-barn-ungdom/Vald-i-nara-relationer/Barn-som-upplevt-vald-i-familjen/