Logga för utskrift

Utställningar

Information om aktuell utställning i Karlskrona konsthall.

16/12 - 4/2 2018
På G 2017
Maja Björk, Brita Huggert, Anton Krohn, Siri Ekstrand och Timja Femling

Nu är det dags igen för den återkommande utställningen På G som sker vartannat år. Karlskrona konsthall har bjudit in fem yngre kulturutövare att i en samlingsutställning visa något av sitt arbete och vad de har på gång. Alla har anknytning till Karlskrona och har fortsatt att vidareutveckla sig på olika sätt. Årets tekniker blir textil, illustration, design, skulptur och måleri.

Utställningen invigdes av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Sandström lördagen den 16 december.

  Konstnärer på G. Sydöstran

  De är verkligen på G. Blekinge Läns Tidning

 Läs mer här nedan om deltagarna i På G 2017.

  In English

Maja Björk - en kärlekshistorias uppgång och fall

Maja Björk är 29 år och kommer ursprungligen från Nättraby men är bosatt i Berlin sedan 2007. Förra året avslutade Maja en 4-årig textilutbildning på Glasgow School of Art med inriktning broderi. Hon arbetar med textilkonst och då framför allt illustrativt broderi. 2012 erhöll Maja Karlskrona kommuns utbildningsstipendium.

"I början av ett projekt bestämmer jag mig för ett tema jag vill jobba med och samlar sedan på mig material såsom bilder, färgpaletter, tyger, fakta och berättelser som kan hjälpa mig att förmedla den historia eller budskap jag valt. Vidare börjar jag skapa illustrationer, blandar fantasier med fotografier för att skapa en blandning av verklighet och känsla. Eftersom jag har gått en designutbildning så är färgsättning och komposition viktigt. Utifrån dessa illustrationer väljer jag ut ett visst antal som tillsammans berättar ett skeende eller historia, men som även individuellt har sin egen berättelse. De överför jag sedan till textilier via lappteknik, digitalt tryck och handbrodyr. Genom broderiet kan jag få in ännu mer detaljer och sy in material som har anknytning till motivet. För grupputställningen i Karlskrona har jag valt temat om en kärlekshistorias uppgång och fall, vilka känslostadier går man vanligtvis igenom, finns det ett universellt mönster som de flesta följer? Det intresserar mig att förmedla känslor via ansiktsuttryck och kroppsspråk, där omgivningen också kan ge en ledtråd till hur människan lever."
/Maja Björk

  majabjork.com

Brita Huggert - enkelheten får ta plats

Textilkonstnären Brita Huggert bor och är verksam i Göteborg. Hon föddes i Umeå och flyttade 1993 till Nättraby, tog sedan studenten vid Psilander/ Thörnströmska gymnasiet i ämnet Estetisk musik. Hon har bland annat studerat vid Textillinjen på Blekinge Läns folkhögskola, gått kurser på Göteborgs Tillskärarakademi och KV-konstskola. 2008 blev Brita antagen till utbildningen i Textilkonst vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. 2009 erhöll Brita Karlskrona kommuns kulturstipendium. Sin kandidatexamen, Bachelor in Fine Arts, tog hon 2011, och 2015 masterexamen, Master Of Fine Arts, båda vid HDK. Region Blekinges kulturstipendium 2015.

 ”Jag trivs med att arbeta stort och gärna med installation. Jag strävar efter ett samspel mellan konstverk, kropp, rum och föränderlighet; gestaltningar som handlar om ovisshet, kontroll, icke-kontroll, existens, icke-existens och tid. I mina senaste projekt låter jag enkelhet få ta plats. Genom att skala bort onödiga detaljer närmar jag mig kärnan till det jag vill beskriva, och det enkla får tala och berätta. Det taktila mellan material och berättelse är viktigt. På så vis har bl.a. vävning blivit en av de centrala delarna i mitt gestaltningsarbete. I vävstolen kan jag tillverka och få fram det material jag behöver för att arbeta vidare i mina projekt. Men jag arbetar även och gärna med redan befintliga material, det som behövs till projektet som pågår. Det är viktigaste för mig är att alltid känna lust och att få vara fri i mitt konstnärsarbete.”
/Brita Huggert

  britahuggert.com

 

Siri Ekstrand - vilken berättelse vill jag förtälja till världen?

Siri Ekstrand arbetar som illustratör och designer och är nu bosatt och verksam i Vancouver, Canada. Studerat Animation Concept Art at Vancouver Film School. Siri är född 1995 i Norrtälje och flyttade till Karlskrona vid sexårsåldern. Studerade "Spelgrafik, 3D & Animation" på Törnströmska gymnasiet.

"Har älskat att rita och måla sedan jag har kunna hålla i en penna, en hobby som blev en stor del av mitt liv. Från att att experimenterat med många olika medium - allt från vanliga penslar till händer - har jag nu fallit för den digitala versionen för illustration. Med ändlösa valmöjligheter för färg och dimensioner kan jag skapa nya fantasifulla världar. Finner inspiration i naturen och sagor jag läste som barn, vilket ofta syns i mina verk. Att skapa designer med en berättelse i åtanke är favoriten - vilken berättelse vill jag förtälja till världen?" /
Siri Ekstrand

  siriekstrand.com

 

Anton Krohn - en kropp, ett rörelseschema, en sensorik

Anton Krohn (1992) är uppväxt i Allatorp utanför Karlskrona. Han ingår i projektet Temporary Islands tillsammans med Daniel Petersson. De träffades under studier på Blekinge Tekniska Högskola. Därefter har Anton fortsatt sina studier vid Konstfack, Stockholm och även gjort utbytesstudier vid Aalto School of Arts and Design, Helsingfors.

"Min konstnärliga process börjar i koncept, idéer och teorier. Ofta skrivs och skissas verken fram under lång tid innan jag börjar skulptera, bygga, fota eller filma. Vad jag utgår ifrån är idéer som fascinerar mig och funderar sedan på hur dessa kan gestaltas, och det är här mitt intresse för konstnärlig forskning blir synligt, för i gestaltningsprocessen händer också något med själva idén. Det färdiga verket är inte bara en överföring av teorier och koncept till material utan utvecklas i och genom materialet. Teorierna får en kropp, ett rörelseschema, en sensorik. Verket som ställs ut här i Karlskrona konsthall är en skulptur på temat placebo och post-sanning. Begreppet ”postsanning” myntades av debattörer för att beskriva en era där sanning och fakta hamnar i skymundan, till förmån för känsloargument och propaganda. Oxford dictionary valde att utse ordet till ”word of the year” efter Brexit kampanjer och det amerikanska presidentvalet. I min process undersökte jag begreppet genom fenomenet placebo. En process där en auktoritet utför en omvårdnads-ritual, dansar runt mottagaren, lyssnar, berör, undersöker, leder mottagaren att tro att de får riktiga lösningar. Så länge mottagaren dansar med i ritualen, utför självbedrägeri och har en stark tilltro till behandlingen kommer hen uppleva förbättring. Symptomen försvinner och välmående uppstår, men de verkliga problemen består."
/Anton Krohn

  antonkrohn.tumblr.com

 

Timja Femling - misstag kan bli den största tillgången

Timja Femling (b.1983) har varit verksam som konstnär sedan ca tio år tillbaka med bas i Malmö. Hon har tilldelats bland annat Malmö stads kulturstipendium, Helge Ax:son Johnsons resestipendium samt i år stipendiet Move Passionship. 2014 hade hon sin första soloutställning på Candyland i Stockholm och förra året visades hennes utställning “Oh My! The Tutti Frutti Head!” i Malmö. Femlings verk finns representerade på bl.a Falu lasarett och Stockholms läns landsting. Timja är uppvuxen i Krokstrand och från årskurs tre i Karlskrona och gick på gymnasiet Bild och form. Varje sommar kommer Timja till sommarhuset på Aspö. 2017 Karlskrona kommuns kulturstipendium.

" Jag är fascinerad av det flimrande, det jämnt distribuerade. Och av former eller objekt som på något sätt ligger och simmar i bilden, som utkastade eller inklippta. Jag tycker om när det skaver. När det som det psykedeliska skriker i ögonen och sätter ens balanssinne ur spel. Intensitet som man vill vända sig bort från. Jag blir ofta inspirerad av det som tenderar att avfärdas som fult eller sorglöst/oreflekterat. Och av just tanken på något, det man direkt associerar med t.ex. ett ord/begrepp, eller meningar. T.ex. Tutti Frutti, Bora Bora, fruktspett, falsk marmor, fruktkorgar, "att vada i tropiska träsk". Uppenbara fel intresserar mig också, eller det som är motsägelsefullt och skapar förvirring. Att existentiell ångest t.ex. kan ta avstamp i något så ”fånigt” som ordet Tutti Frutti. Jag dras ofta till det jag finner svårt. Utforskandet av en färg jag kanske nästintill avskyr, t.ex. blått. Jag har haft svårt för färg överhuvudtaget. Färg kan fortfarande skapa problem, men samtidigt faller det sig ändå naturligt för mig att använda mig av det. Bildvärldar jag varit fascinerad av är bl.a. japanska traditionella träsnitt. Jag tycker det är intressant då det där ibland saknas perspektiv, plattheten, bilden uppbyggd som en stilistisk scen/skärm. Och figurerna som då naturligtvis hamnar i anatomiskt omöjliga positioner. Förutom det rent estetiska finns det också i dem inneboende betydelser i små detaljer som jag attraheras av. Så som även i gammal traditionell konst med spirituella inslag, vilken också intresserat mig. Den delen av processen när ett verk känns olösligt fångar mig väldigt mycket. Man kan kalla det, den "radikala delen" av processen. Då misstag snarare blir de största tillgångarna att arbeta med och kring. Då utforskandet av det nya och oväntade blir viktigast. Det är ur det hopplösa och fula det har uppstått skiften av oanad betydelse, sådana som kommit att påverka mitt konstnärskap allra mest."
/Timja Femling

  timjafemling.com

Se kommande utställningar

 Se tidigare utställningar  

 

 • Kontakt

  • Karlskrona konsthall
  • 371 35 Karlskrona
  • Besöksadress: Borgmästareg.17
  • Telefon: 0455-30 34 22

  • Visningar
   Intresseanmälan och prisförfrågan för visning av aktuell utställning senast 14 dagar före.

   Öppettider
   Fri entré tis-fre 12-17
   lör-sön 12-16. Mån stängt
   Handikapparkering tillåten på gågata utanför entré

   Stängt 2018:
   Utställningsskiften: 5/2-9/2, 26/3-6/4, 21/5-8/6, 27/8-tv
   Helgstängt 2017/2018:
   Jul& Nyår 22-26/12, 30/12-1/1, 6-7/1, Påsk 27/3-2/4, Valborg 30/4-1/5, Kr Himmelsfärd 10-11/5, Nationaldag 6/6, Midsommar 22-25/6

 •  

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-12-19
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/Se--gora/Kultur/Karlskrona-konsthall/Utstallningar/