Logga för utskrift

Skolbio

Karlskrona kommun erbjuder kostnadsfri skolbio till barn och unga i Karlskronas skolor. Skolbion vänder sig till alla barn och unga från förskola till gymnasium. Skolbion är en gemensam satsning av Karlskrona kommun, Region Blekinge och Svenska Filminstitutet.

Pedagoger i skolorna bokar in sin klass på den visning de önskar gå på genom att skicka ett mejl till This is an email address

Varför skolbio?

Målet med skolbio är att alla barn och ungdomar ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid. Skolbion kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Att se film är ett bra sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig, inte minst för elever med läs och skrivsvårigheter. Film är ett pedagogiskt hjälpmedel och kan användas som utgångspunkt för en diskussion eller som start på ett ämnesområde för att väcka intresse och engagemang. Den gemensamma filmupplevelsen kan vara utgångspunkt för fördjupade samtal och diskussioner, analyser och kunskapssökande.

Filmerna som visas i september 2017

Filmerna visas på Biostaden i Karlskrona.

Titel: Blodssystrar  27 platser kvar!
Land: Sverige
Inspelningsår: 2015
Regissör: Malin Andersson
Längd (min): 83
Språk: Svenskt tal
Ålder: Rekommenderad för årskurs 9-gymnasiet
Tema: värdegrund, jämställdhet/genus, makt/samhälle
Visas: måndag 11 september kl.13.00

Blodssystrar är en nära, visuell långfilmsdokumentär om systerrelationen och den villkorslösa kärleken mellan Julia och Johanna, tvillingsystrar från Rosengård i Malmö som tillsammans har överlevt ett hemskt övergrepp. Om det svåra i att skiljas, för att hitta sig själv, om flickor fulla av obändlig styrka… och kärlek som aldrig tar slut.

Filmhandledning Blodssystrar

Här kan du se trailern av Blodsystrar.

Titel: Flickan, mamman och demonerna  Fullt!
Land: Sverige
Inspelningsår: 2016
Regissör: Suzanne Osten
Längd (min): 90
Språk: Svenskt tal
Ålder: Rekommenderad för årskurs 4-6
Tema: värdegrund, mobbning, hälsa/droger, samhälle/politik
Visas: onsdag 13 september kl.9.00

Flickan, mamman och demonerna är en film om en familj  i kris, där den vuxne blir ett barn och barnet får agera förälder. En berättelse om flickan Ti och hennes psykiskt sjuka mamma. I filmen skildras sorg, skräck och humor på ett modigt och färgstarkts sätt, men också barnets kärlek och lojalitet till sin förälder.

Filmhandledning Flickan, mamman och demonerna

Här kan du se trailern av Flickan, mamman och demonerna.

Titel: Jordgubbslandet  Fullt!
Land: Sverige
Inspelningsår: 2017
Regissör: Wiktor Ericsson
Längd (min): 93
Språk: Svenskt och polskt tal
Ålder: Rekommenderad för årskurs 7-gymnasiet
Tema: makt/samhälle, kulturmöten/kulturkrockar, samhälle/politik
Visas: onsdag 13 september kl.13.00

Jordgubbslandet är en berättelse om kärleken mellan en polsk, gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten på Listerlandet i Blekinge men skildrar en värld av motsättningar och fördomar. En oblygt romantisk Romeo och Julia-berättelse, om ung kärlek över gränser, och vad den kostar på.

 Filmhandledning Jordgubbslandet

Här kan du se trailern av Jordgubbslandet.

Titel: Pojkarna   11 platser kvar!
Land: Sverige
Inspelningsår: 2016
Regissör: Alexandra-Therese Keining
Längd (min): 106
Språk: Svenskt tal
Ålder: Rekommenderad för årskurs 7-9
Tema: värdegrund, jämställdhet/genus, mobbning, hälsa/droger, tonår/skola/sex, litteratur på film
Visas: tisdag 12 september kl.13.00

Pojkarna är en film om mörker och smärta som väver samman fantasi, magisk suggestion, pubertetssmärta, systerskap, utanförskap, ”farlighetssug”, nyvaknad sexualitet och sensuell nyfikenhet. Ur gemenskapen i ett växthus bultar längtan, men också vrede och frustration över påtvingad könsnormativitet. En oförutsägbar filmisk berättelse om identitetssökande baserad på Jessica Schiefauers prisbelönta roman med samma namn.

Filmhandledning Pojkarna

Här kan du se trailern av Pojkarna.

Titel: Siv sover vilse    Fullt!
Land: Sverige
Inspelningsår: 2016
Regissör: Catti Edfeldt och Lena Hanno Clyne
Längd (min): 79
Språk: Svenskt tal
Ålder: Rekommenderad för årskurs F-3
Tema: värdegrund, sagor/äventyr, kulturmöten/kulturkrockar, mobbning, litteratur på film
Visas: måndag 11 september kl.9.00

Siv och nya klasskamraten Cerisia har verkligen funnit varandra. När Siv ska sova över hos henne blir dock inte likheterna det dominerande utan skillnaderna. Det är mycket som känns ovant. När det äntligen är dags att sova är det inte lika roligt längre. Men i nattens mörker flyter verklighet och fantasi ihop och två pratglada grävlingar hjälper Siv att hantera det främmande och att växa som person. Siv sover vilse är baserad på Pija Lindenbaums bilderbok.

Filmhandledning Siv sover vilse

Här kan du se trailern av Siv sover vilse.  

Titel: Rum 213   Fullt!
Land: Sverige
Inspelningsår: 2017
Regissör: Emilie Lindblom
Längd (min): 95
Språk: Svenskt tal
Ålder: Rekommenderad för årskurs 4-6
Tema: jämställdhet/genus, sagor/äventyr, tonår/skola/sex, litteratur på film
Visas: tisdag 12 september kl.9.00

Det spökar på kollot. Rum 213 är en mysig rysare för mellanstadiet, där spökerier blandas med korvgrillning och kompistrubbel. Blyga Elvira måste utmana sina rädslor både i vardagen med de nya kollokompisarna, och i mötet med spökflickan Mebel. Rum 213 är en spännande film som lockar till samtal om genre, vänskap och identitet. En filmatisering av Ingelin Angerborns populära bok.

Filmhandledning Rum 213

Här kan du se trailer av Rum 213.

Bokning
Bokning av en filmvisning sker via mejl till This is an email address enligt först till kvarnprincipen. Du som lärare anmäler antal elever och medföljande vuxna. Alla elevgrupper måste åtföljas av minst en vuxen per 15 elever när det gäller grundskoleklasser. Gällande gymnasieelever räcker det med en medföljande vuxen per grupp. Bekräftelse på anmälan skickas till beställaren. Avbokning för fler än 5 personer ska ske minst 7 dagar i förväg till ovanstående mejladress. Vid senare avbokning debiteras skolan för antalet bokade platser.

Åldersgräns
Den åldersgräns som Statens medieråd sätter gäller vid öppna visningar på bio. En del filmer kan ha en åldersgräns på 15 år, trots att de verkar vara fria från innehåll som kan skada barn. Det beror på att filmdistributören har valt att inte låta Statens medieråd granska filmen. Filmen får då automatiskt åldersgränsen 15 år för offentlig visning, oavsett innehåll. Åldersgränsen gäller inte vid slutna och institutionella visningar. Här gäller det att på ett omsorgsfullt sätt utifrån sitt eget omdöme och egen kännedom om gruppen avgöra om filmen är passande att visa.


Inför skolbiobesöket
Du som är pedagog och ska gå på skolbio kan i god tid förklara för dina elever vad som gäller vid skolbiovisningen. Reglerna är till för att alla ska få så bra filmupplevelse som möjligt.

Var? Biostaden Karlskrona, Ronnebygatan 28, 371 33 Karlskrona
Tid? Samla alla i god tid innan. Insläpp sker 15 minuter innan och information ges i biosalongen innan filmen börjar på utsatt klockslag.
Biljett? Endast bekräftad anmälan innan med antal personer. Ingen biljett behövs. Ni prickas av i samband med insläppet.
Platser? Då platserna är onumrerade måste grupperna sitta samlade för att du ska kunna hålla ordning på dina egna elever. Hela bänkrader fylls på för att undvika tomma platser. Medföljande lärare, pedagoger och vuxna ansvarar för elevernas uppförande och sitter utspridda bland sina elever för minimera risk för störning.
Dåligt uppförande? Om en elev eller annan vuxen person stör filmvisningen trots tillsägelse måste den eleven eller vuxen person lämna biosalongen. Filmvisningen kan inte bli lidande för att någon inte kan hålla sig till reglerna.
Mobil? Inga mobiler får vara påslagna under filmvisningen, varken ljud eller displayer. Lysande displayer är störande i biosalongen.
Snacks, godis och dryck? Förtäring är inte tillåten på skolbiovisningarna. Skolbio är under skoltid och likställs som en vanlig lektion. Nedskräpning medför extra städkostnader för skolbioverksamheten.

Har du frågor om skolbio? Mejla This is an email address

 • Kontakt

  • Johanna Berup
  • skolbiosamordnare
  • Telefon: 0455-303423
  • Suzanne Eklöf
  • skolbiosamordnare
  • Telefon: 0455-303424

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-09-26
Länk till sidan: https://karlskrona.se/sv/Se--gora/Kultur/Skolbio/